KASVIHUONEILMIÖ

hyvitä hiilijalanjälkesi

Mikä on kasvihuoneilmiö? Kuinka se vaikuttaa maapallolla? Me kerromme.

Kasvihuoneilmiö on prosessi, joka tapahtuu, kun maapallon kaasut vangitsevat auringon lämmön. Tämä prosessi tekee maapallosta paljon lämpimämmän kuin se olisi ilman ilmakehää. Kasvihuoneilmiö on yksi niistä asioista, jotka tekevät maapallosta mukavan paikan asua.

Auringosta tulevalla energialla, joka saapuu maahan, voi olla vaikeuksia löytää tie takaisin avaruuteen. Kasvihuoneilmiö aiheuttaa osan tästä energiasta ilmakehään, joka imeytyy ja vapautuu kasvihuonekaasuista.

Ilman kasvihuoneilmiötä maapallon lämpötila olisi pakkasen alapuolella . Se on osittain luonnollinen prosessi. Maan kasvihuoneilmiö kuitenkin vahvistuu, kun lisäämme ilmakehään kasvihuonekaasuja. Se lämmittää planeettamme ilmastoa.

KASVIHUONEILMIÖ – MIKÄ SE ON?

Kuten nimestä voi odottaa, kasvihuoneilmiö toimii… kuin kasvihuone! Kasvihuone on rakennus, jossa on lasiseinät ja lasikatto. Kasvihuoneita käytetään kasvien, kuten tomaattien ja trooppisten kukkien, kasvattamiseen.

Kasvihuone pysyy sisällä lämpimänä myös talvella. Päivällä auringonvalo paistaa kasvihuoneeseen ja lämmittää kasveja ja ilmaa sisälle. Yöllä ulkona on kylmempää, mutta kasvihuone pysyy sisällä melko lämpimänä. Tämä johtuu siitä, että kasvihuoneen lasiseinät vangitsevat auringon lämmön.

Kasvihuoneilmiö toimii suunnilleen samalla tavalla maapallolla. Ilmakehän kaasut, kuten hiilidioksidi , keräävät lämpöä kuin kasvihuoneen lasikatto. Näitä lämpöä sieppaavia kaasuja kutsutaan kasvihuonekaasuiksi.

Päivän aikana aurinko paistaa ilmakehän läpi. Maan pinta lämpenee auringonvalossa. Yöllä maapinta jäähtyy vapauttaen lämpöä takaisin ilmaan. Mutta osa lämmöstä vangitsee ilmakehän kasvihuonekaasut. Se pitää maapallomme keskimäärin lämpimänä ja kodikkaana 58 astetta Fahrenheit -astetta (14 astetta).

Ihmisen toiminta edistää ilmaston lämpenemistä lisäämälläkasvihuoneilmiö . Kasvihuoneilmiö syntyy, kun tietyt kaasut eli kasvihuonekaasut es kerääntyvät maapallon ilmakehään . Näitä kaasuja, joita esiintyy luonnossa ilmakehässä, ovat hiilidioksidi , metaani , typpioksidi ja fluorinaatti d -kaasut, jotka joskus tunnetaan klorofluorihiilivetyinä (CFC).

Kasvihuonekaasut antavat auringon valon loistaa maan pinnalle, mutta ne sieppaavat lämpöä, joka heijastuu takaisin ilmakehään. Tällä tavalla ne toimivat kuin kasvihuoneen eristyslasiseinät. Kasvihuoneilmiö pitää maapallon ilmaston miellyttävänä. Ilman sitä pintalämpötilat olisivat viileämpiä noin 33 celsiusastetta (60 astetta Fahrenheit) ja monet elämänmuodot jäätyvät .

Koska teollinen vallankumous 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa, ihmiset ovat vapauttamalla suuria määriä kasvihuonekaasuja ilmakehään. Tämä määrä on noussut pilviin viime vuosisadalla . Kasvihuonekaasupäästöjen päästöjen s kasvoi 70 prosenttia välillä 1970 ja 2004 päästöt hiilidioksidin, tärkein kasvihuonekaasu, kasvoi noin 80 prosenttia tuona aikana. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä ylittää nykyään selvästi viimeisen 650 000 vuoden aikana havaitun luonnollisen alueen.

Suurin osa hiilidioksidista, jonka ihmiset tuovat ilmakehään, tulee poltettaessa fossiilisia polttoaineita , kuten öljyä , hiiltä ja maakaasua . Autot, kuorma -autot, junat ja lentokoneet polttavat kaikki fossiilisia polttoaineita. Monet voimalaitokset polttavat myös fossiilisia polttoaineita.

Toinen tapa vapauttaa hiilidioksidia ilmakehään on kaataa metsää . Tämä tapahtuu kahdesta syystä. Hajoava kasvimateriaali, mukaan lukien puut, vapauttaa ilmakehään tonnia hiilidioksidia. Elävät puut sitovat hiilidioksidia. Vähentämällä puiden määrää hiilidioksidia absorboimaan kaasu jää ilmakehään.

Suurin osa ilmakehän metaanista on peräisinkarjankasvatus , kaatopaikat ja fossiilisten polttoaineiden tuotanto, kuten hiilikaivos ja maakaasun käsittely. Typpioksidi tulee maataloustekniikasta ja fossiilisten polttoaineiden polttamisesta.

Fluorattuja kaasuja ovat kloorifluorihiilivedyt, osittain halogenoidut kloorifluorihiilivedyt ja fluorihiilivedyt. Näitä kasvihuonekaasuja käytetään aerosolisäiliöissä ja jäähdytyksessä.

Kaikki nämä ihmisen toimet lisäävät ilmakehään kasvihuonekaasuja, sitovat tavallista enemmän lämpöä ja edistävät ilmaston lämpenemistä.

Miten ihmiset vaikuttavat kasvihuoneilmiöön?

Ihmisen toiminta muuttaa maapallon luonnollista kasvihuoneilmiötä. Fossiilisten polttoaineiden, kuten hiilen ja öljyn, polttaminen tuo ilmakehään enemmän hiilidioksidia.

NASA on havainnut hiilidioksidin ja joidenkin muiden kasvihuonekaasujen määrän lisääntymistä ilmakehässämme. Liian paljon näistä kasvihuonekaasuista voi saada maapallon ilmakehän vangitsemaan yhä enemmän lämpöä. Tämä saa maapallon lämpenemään.

Mikä vähentää kasvihuoneilmiötä maapallolla?

Aivan kuten lasikasvihuone, myös maan kasvihuone on täynnä kasveja! Kasvit voivat auttaa tasapainottamaan kasvihuoneilmiötä maan päällä. Kaikki kasvit – jättiläisistä puista pieniin kasviplanktoneihin meressä – ottavat hiilidioksidia ja luovuttavat happea.

Meri imee myös paljon ylimääräistä hiilidioksidia ilmaan. Valitettavasti lisääntynyt hiilidioksidi meressä muuttaa vettä ja tekee siitä happamamman. Tätä kutsutaan valtameren happamoitumiseksi .

Happamampi vesi voi olla haitallista monille merieläimille, kuten tietyille äyriäisille ja koralleille. Lämpenevät valtameret – liian monista ilmakehän kasvihuonekaasuista – voivat myös olla haitallisia näille organismeille. Lämpimät vedet ovat tärkein syy korallien valkaisuun .

KASVIHUONEILMIÖ – ESIMERKKEJÄ KAASUISTA

Useat kaasut vaikuttavat kasvihuoneilmiöön, joka asettaa maapallon lämpötilan geologisen ajan kuluessa. Pienet muutokset näiden kaasujen ilmakehän pitoisuudessa voivat johtaa lämpötilan muutoksiin, jotka tekevät eron jääkausien välillä, jolloin mastodonit kulkivat maan päällä, ja paahtavan lämmön välillä, jossa dinosaurukset elivät.

Ilmakehän kaasujen kaksi ominaisuutta määrittävät niiden kasvihuoneilmiön voimakkuuden.

Ensimmäinen on niiden kyky absorboida energiaa ja säteillä sitä (”säteilytehokkuus”). Toinen on ilmakehän elinkaari, joka mittaa kuinka kauan kaasu pysyy ilmakehässä ennen kuin luonnolliset prosessit (esim. Kemialliset reaktiot) poistavat sen.

Nämä ominaisuudet on sisällytetty ilmaston lämpenemispotentiaaliin (GWP), joka mittaa kunkin kaasuyksikön (painon mukaan) säteilyvaikutuksen (eli niiden kasvihuoneilmiön voimakkuuden) määrätyn ajanjakson aikana ilmaistuna suhteessa säteilyvaikutukseen hiilidioksidia (CO 2 ). Tämä lasketaan usein 100 vuodeksi, vaikka se voidaan tehdä milloin tahansa. Kaasujen korkea GWP-arvoilla lämmittää maapallon enemmän kuin yhtä suuri määrä CO 2 saman ajanjakson aikana. Kaasulla, jolla on pitkä käyttöikä, mutta suhteellisen alhainen säteilyteho, voi olla lämpenemistä suurempi vaikutus kuin kaasulla, joka poistuu ilmakehästä nopeammin kuin kiinnostava aikaikkuna, mutta jolla on suhteellisen korkea säteilyhyötysuhde, ja tämä heijastuisi GWP.

  • Hiilidioksidi : Yhdestä hiiliatomista ja kahdesta happiatomistakoostuvathiilidioksidimolekyylitmuodostavat pienen osan ilmakehästä, mutta niillä on suuri vaikutus ilmastoon. Siellä oli noin 270 ppm tilavuudesta (ppmv) hiilidioksidia ilmakehässä puolivälissä 19: nnenvuosisadan alussa teollisen vallankumouksen. Määrä kasvaa, kun fossiilisten polttoaineiden polttaminen vapauttaa hiilidioksidia ilmakehään. Nyt on noin 400 miljoonasosaa (ppmv).
  • Metaani : Tehokas kasvihuonekaasu, joka pystyy absorboimaan paljon enemmän lämpöä kuin hiilidioksidi, metaani koostuu yhdestä hiili- ja neljästä vetyatomista. Sitä esiintyy hyvin pieninä määrinä ilmakehässä, mutta se voi vaikuttaa suuresti lämpenemiseen. Metaanikaasua käytetään myös polttoaineena. Poltettaessa se vapauttaa ilmakehään hiilidioksidikasvihuonekaasua.

Lisää kasvihuonekaasuja = Lämpimämpi maa

Vaikka vain pieni osa maapallon kaasuista on kasvihuonekaasuja, niillä on valtava vaikutus ilmastoon. Joskus tämän vuosisadan aikana ilmakehän kasvihuonekaasupäästöjen odotetaan kaksinkertaistuvan. Myös muut kasvihuonekaasut, kuten metaani ja typpioksidi, lisääntyvät. Kasvihuonekaasujen määrä kasvaa, kun fossiilisia polttoaineita poltetaan, jolloin kaasut ja muut ilman epäpuhtaudet vapautuvat ilmakehään. Kasvihuonekaasut pääsevät ilmakehään myös muista lähteistä. Esimerkiksi maatilan eläimet vapauttavat metaanikaasua, kun ne sulattavat ruokaa. Koska sementti on valmistettu kalkkikivestä, se vapauttaa hiilidioksidia.

Kun ilmassa on enemmän kasvihuonekaasuja, ilmakehästä ulos kulkeva lämpö pysähtyy todennäköisemmin. Lisätty kasvihuonekaasu imee lämmön. Ne sitten säteilevät tätä lämpöä. Osa lämmöstä siirtyy poispäin Maasta, osa siitä imeytyy toiseen kasvihuonekaasumolekyyliin, ja osa siitä kääntyy takaisin planeetan pinnalle. Kasvihuonekaasujen lisääntyessä lämpö tarttuu ympärille ja lämmittää planeettaa.

KASVIHUONEILMIÖ – SEURAUKSET

Ihmisen toiminta lisää maapallon lämpötilaa. Tästä syystä kasvihuoneilmiö, joka ei ole kaukana suuresta liittolaisestamme kuten aiemmin, on nyt riski selviytymisellemme. Rannikkokaupunkien tulvat, hedelmällisten alueiden aavikoituminen, jäämassojen sulaminen ja tuhoisat hurrikaanit ovat vain osa tärkeimmistä seurauksista.

Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilmiö ja hyödyttää meitä. Tietyt kaasut ilmakehässä säilyttävät osan maan pinnan säteilystä auringon lämmittämisen jälkeen, mikä pitää planeetan lämpötilan elämän kehitykselle sopivalla tasolla. Ihmisen toiminta – teollisuuden, intensiivisen maatalouden ja karjankasvatuksen tai liikenteen kaltaisten toimintojen kautta – on kuitenkin lisännyt näiden kaasujen – pääasiassa hiilidioksidin ja metaanin – esiintymistä ilmakehässä fossiilisten polttoaineiden, kuten hiilen, polttamisen seurauksena , öljy tai kaasu, jolloin ne säilyttävät enemmän lämpöä ja nostavat planeetan lämpötilaa. Tätä me tiedämme ilmaston lämpenemisenä .

kasvihuoneilmiö

KASVIHUONEILMIÖ MUILLA PLANEETOILLA

Maaplaneetoista Venuksella on ylivoimaisesti voimakkain kasvihuoneilmiö. Venuksen ilmakehässä, joka on enimmäkseen hiilidioksidia, on erittäin suuri lämpöinen opasiteetti – 100 kertaa suurempi kuin maapallon. Tämän seurauksena, vaikka vain noin 1% sattuvasta auringon säteilystä tunkeutuu maahan, kasvihuoneilmiö Venuksessa on noin 15 kertaa suurempi kuin maan päällä. Venuksen loukkuun jäänyt auringon säteily tuottaa lähes 460 ° C: n (860 ° F) pintalämpötilan, joka on tarpeeksi kuuma lyijyn sulattamiseen ja elohopean höyrystämiseen. (Jos pinta olisi yksinkertaisesti termisessä tasapainossa Venuksen absorboiman maailmanlaajuisen keskimääräisen aurinkoenergian kanssa, sen lämpötila olisi vain -40 ° C [−40 ° F]). Venus on esimerkki karkaavasta kasvihuoneilmiöstä, joka on tehnyt planeetan epäystävälliseksi elämään.

Sitä vastoin Marsin ohut ilmakehä, jonka paine on vain sadasosa Maan ilmakehästä, voi kerätä vain muutaman asteen (noin 5 ° C tai 9 ° F) lämpenemisen. Merkuriussa, jolla ei ole konkreettista ilmapiiriä, ei ole kasvihuoneilmiötä. Elohopean pintalämpötila määräytyy yksinomaan paikallisen lämpötasapainon ja absorboidun auringonvalon välillä. Katso myös: Mars ; Elohopea (planeetta) ; Venus

hyvitä hiilijalanjälkesi

KASVIHUONEILMIÖ – TULEVAISUUS

Kukaan ei voi katsoa kristallipalloon ja ennustaa tulevaisuutta varmasti. Tutkijat voivat kuitenkin arvioida väestönkasvua tulevaisuudessa, kasvihuonekaasupäästöjä ja muita ilmastoon vaikuttavia tekijöitä. Ne voivat tulla näihin arvioihin Tietokoneiden malliin s selvittää todennäköisimmin ilmaston lämpenemisen vaikutukset.

IPCC ennustaa kasvihuonekaasupäästöjen kasvavan edelleen tulevina vuosikymmeninä. Tämän seurauksena he ennustavat, että maapallon keskilämpötila nousee noin 0,2 celsiusastetta (0,36 astetta Fahrenheit) vuosikymmentä kohden. Vaikka vähennämme kasvihuonekaasu- ja aerosolipäästöjä vuoden 2000 tasolle, voimme silti odottaa noin 0,1 celsiusasteen (0,18 astetta Fahrenheit) lämpenemistä vuosikymmenen aikana.

Paneeli ennustaa myös, että ilmaston lämpeneminen myötävaikuttaa vakaviin muutoksiin vesihuollossa ympäri maailmaa. 21. vuosisadan puoliväliin mennessä IPCC ennustaa, että jokien valuminen ja veden saatavuus todennäköisesti lisääntyvät korkeilla leveysasteilla ja joillakin trooppisilla alueilla. Monilla kuivilla alueilla keskileveysasteilla ja tropiikissa vesivarat kuitenkin vähenevät.

Tämän seurauksena miljoonat ihmiset voivat altistua vesipulalle . Veden puute vähentää juomaveden määrää, sähköä ja hygieniaa . Pula vähentää myös kasteluun käytettävää vettä. Maatalouden tuotanto hidastuu ja elintarvikkeiden hinnat nousevat. Johdonmukainen vuoden kuivuus vuonna Great Plains Yhdysvaltojen ja Kanadan olisi tämä vaikutus.

IPCC -tiedot viittaavat myös siihen, että lämpöaaltojen ja äärimmäisten sateiden taajuus kasvaa. Säämallit, kuten myrsky ja trooppinen syklonis tulee voimakkaammaksi. Myrskyt voivat olla vahvempia, tiheämpiä ja kestävämpiä. Niitä seuraa voimakkaampi myrskyn nousu, merenpinnan välitön nousu myrskyjen jälkeen. Myrskyhuiput ovat erityisen haitallisia rannikkoalueille, koska niiden vaikutukset (tulvat, eroosio , rakennusten ja viljelyn vauriot) ovat kestäviä.

Mitä voimme tehdä

Kasvihuonekaasupäästöjemme vähentäminen on kriittinen askel hidastaa ilmaston lämpenemistä. Monet hallitukset ympäri maailmaa työskentelevät tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Suurin ponnistus tähän mennessä on ollut Kioton pöytäkirja, joka hyväksyttiin vuonna 1997 ja tuli voimaan vuonna 2005. Vuoden 2009 loppuun mennessä 187 maata oli allekirjoittanut ja ratifioinut sopimuksen. Pöytäkirjan mukaan 37 teollisuusmaata ja Euroopan unioni ovat sitoutuneet vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään.

Hallitukset, teollisuus ja yksityishenkilöt voivat vähentää kasvihuonekaasuja useilla tavoilla. Voimme parantaa energiatehokkuutta kodeissa ja yrityksissä. Voimme parantaa autojen ja muiden ajoneuvojen polttoainetehokkuutta . Voimme myös tukea vaihtoehtoisten energialähteiden, kuten aurinkoenergian ja biopolttoaineiden, kehittämistä ilman fossiilisten polttoaineiden polttamista.

Jotkut tutkijat pyrkivät sieppaamaan hiilidioksidia ja varastoimaan sen maan alle sen sijaan, että päästäisivät sen ilmakehään. Tätä prosessia kutsutaan hiilen sitomiseksi .

Puut ja muut kasvit imevät hiilidioksidia kasvaessaan. Olemassa olevien metsien suojelu ja uusien istuttaminen voi auttaa tasapainottamaan kasvihuonekaasuja ilmakehässä.

Muutokset kasvatus käytäntöjä voitaisiin myös vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Esimerkiksi maatiloilla käytetään suuria määriä typpipohjaisia lannoitteita , jotka lisäävät maaperän typpioksidipäästöjä. Näiden lannoitteiden käytön vähentäminen vähentäisi tämän kasvihuonekaasun määrää ilmakehässä.

Tapa, jolla maanviljelijät käsittelevät eläinten lantaavoi myös vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Kun lantaa varastoidaan nestemäisenä tai lietteenä lampissa tai säiliöissä, siitä vapautuu metaania. Kun se kuivuu kiinteänä aineena, se ei kuitenkaan.

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on erittäin tärkeää. Maailman lämpötila on kuitenkin jo muuttunut ja tulee todennäköisesti muuttumaan vielä vuosien ajan. IPCC ehdottaa, että ihmiset tutkivat tapoja sopeutua ilmaston lämpenemiseen sekä yrittävät hidastaa tai pysäyttää sen. Joitakin muutosehdotuksia ovat:

ELÄMÄ ON VALINTOJA. VALITSE PUHDAS TULEVAISUUS!

Sanotaan, että olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja viimeinen sukupolvi, joka voi tehdä sille jotakin. Enää ei ole aikaa hukattavaksi vaan nyt täytyy toimia.

Ihmisen toiminnan lisäämät kasvihuonekaasumäärät lisäävät ilmakehää. Kasvihuonekaasujen lisääminen vähentää ilmakehästä lähtevän infrapunasäteilyn määrää. Jotta energia saataisiin takaisin tasapainoon, maan pinnan on lämmettävä niin, että se lähettää enemmän infrapunaenergiaa, joista osa poistuu ilmakehästä ja kompensoi lisättyjen kasvihuonekaasujen vaikutuksen. Siten kasvihuoneilmiö, joka on välttämätön maapallon ilmaston luomiselle, on myös vastuussa maapallon lämpenemisestä kuin se oli ennen suurten fossiilisten polttoaineiden polttamista.

Omien arkipäiväisten valintojen avulla jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omalta osaltaan. Koska kaikkia päästöjä ei voi nollata, tarjoaa Ilmastokauppa asiakkailleen mahdollisuuden hyvittää hiilijalanjälkensä. Kauttamme voit edullisesti sekä helposti ostaa päästöoikeuksia pois EU:n päästökaupan kiintiöstä ja siten mitätöidä aiheuttamasi hiilijalanjäljen kokonaan! Jokaisella meistä on hiilijalanjälki – hyvitä oma osuutesi nyt!

hyvitä hiilijalanjälkesi

KASVIHUONEILMIÖ – USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Kasvihuoneilmiö syntyy, kun planeetan ilmakehässä olevat kaasut ovat läpinäkyviä saapuvalle auringon säteilylle, mutta absorboivat ja säteilevät uudelleen lämpöaallonpituuksia. Nämä kasvihuonekaasut toimivat peiton tavoin, vangitsevat lämpöä ja lämmittävät pintaa eivätkä päästä lämpöä pakoon avaruuteen.

Tutkijat ovat tunteneet kasvihuoneilmiön 1800-luvun alusta lähtien ja pystyivät määrittämään, että vaikka vesihöyry on maapallon runsain kasvihuonekaasu, hiilidioksidilla on suurin pitkäaikainen vaikutus ilmastoon.

Venus -planeetalla on kasvihuoneilmiö, joka on noin 15 kertaa suurempi kuin maapallolla.

Teollistumisen aiheuttaman valtavan hiilidioksidipitoisuuden nousun vuoksi ihmisen toiminta on johtava syy nopeaan ilmaston lämpenemiseen. Siitä johtuva ilmastonmuutos voi aiheuttaa yhä huolestuttavampia ongelmia. Ilmastokauppa.com mahdollistaa yksityishenkilöille väylän omien päästöjen kompensoimiseen!

kasvihuoneilmiö